Un bon llibre per analitzar la complexitat de la comunicació humana és el de Paul Watzlawick titulat Teoria de la comunicación humana. En aquest es presenten les característiques bàsiques de la comunicació dels humans i com aquesta pot resultar contradictòria i en ocasions patològica.
Com a punt positiu, al llarg de la lectura s’analitzen situacions comunicatives concretes. I, hi ha un capítol en el qual s’extreuen fragments de l’obra “Quién le teme a Virginia Woolf?” per observar les relacions entre els diferents personatges i fer-ne una interpretació objectiva.
Exemple de la pàgina 152 del llibre:
Jorge: No es agradable lo que has dicho, Marta.
Marta: ¿No es qué?
Jorge: ...agradable.
Marta persiste con menos elegancia:
Marta: Me gusta verte enojado, es como más me gustas... enojado. Eres siempre tan... tan... molusco. No tienes...¿cómo diría...?
Jorge: ...¿agalllas...?
Marta: ¡SIEMPRE CON TUS EUFEMISMOS! (Pausa) [Pàg. 14.].
Después todos ríen.”
Després d’aquest fragment es comenta el següent:
El riure sembla indicar acceptació de tal manera que té un efecte estabilitzador, homeostàtic. Però ara ja resulta evident quant de generalitzada és la seva simetria ja que fins i tot el més lleu desordre per part d’un d’ells desencadena una nova batalla perquè l’altre es torna immediatament i iguala les seves posicions. [Pàg. 152]
D’altra banda, per entendre aquestes explicacions és important haver llegit les pàgines precedents ja que és on s’entenen elements com: acceptació de la comunicació desqualificació de la comunicació, la confirmació, el rebuig, la impenetrabilitat, la escalada simètrica, complementarietat rígida, ...
Finalment, és una bona lectura per un futur psicopedagog el qual ha d’adquirir unes competències emocionals i comunicatives que li permetin relacionar-se amb tot tipus de persones (pares, mestres, ...) de manera que entengui tot allò que hi ha darrera d’una situació comunicativa i sàpiga respondre amb l’eficàcia pròpia d’un bon professional.
Referència bibliogràfica:
Watzlawick, Paul; Beavin, Janet y Jackson, Don D.: Teoría de la comunicación humana: interacciones, patologías y paradojas, Barcelona; Editorial Herder, 1995.
Altres enllaços relacionats amb la teoria de la comunicació:
Mirié, Marija. [www]
Aquest llibre és una referència obligada de molts dels plantejaments sistèmics d'intervenció en molts camps, Míriam.
ResponderEliminarUna molt bona aportació, com sempre!
Segur que és un bon llibre! I, a més, interessant perquè tracta sobre la comunicació humana, aspecte fonamental per a tot psicopedagog/mestre.
ResponderEliminar