martes, 26 de octubre de 2010

La cafeïna i la glucosa milloren l'atenció i l'aprenentatge

Científics espanyols demostren que la combinació de cafeïna i glucosa milloren l’atenció, l’aprenentatge i la memòria verbal.

Dades de  l’estudi científic:

  • Es titula “Efectes de la cafeïna i la glucosa, sols i combinats, en la funció cognitiva.”
  • Realitzat per: científics de la Universitat de Barcelona
  • Publicat a la revista científica “Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental

La investigació es va realitzar amb 72 homes i dones entre els 18 i 25 anys que van ingerir diferents begudes a primera hora del matí en dejú:
  • Aigua (150 ml)
  • Aigua amb 75 mg de cafeïna
  • Aigua amb 75 g de glucosa
  • Aigua amb 75 mg de cafeïna i 75 g de glucosa

A partir d’aquí, els investigadors van estudiar els efectes d’aquestes begudes sobre:
  • L’atenció
  • L’habilitat manual
  • Les funcions visuals, espacials i frontals
  • La memòria (immediata, a llarg termini) i  treball
  • L’estat subjectiu

Resultats:
-         L’administració conjunta d’aquestes dues substancies (cafeïna i glucosa) tenen beneficis en l’atenció i en l’aprenentatge de les persones així com també en la memòria verbal.
-         Quan les substàncies es subministren individualment, els efectes beneficiosos obtinguts eren parcials, en comparació amb els observadors en la combinació de tots dos.

Altres estudis relacionats:
-         Escola de Medicina Tropical de Londres: conclou que el consum moderat de cafeïna pot millorar el rendiment dels treballadors per torns.


Davant d’aquest estudi científic, podríem reflexionar sobre si realment seria bo prendre usualment cafeïna per estar més atents a classe, al treball i a d’altres situacions en què requeríssim estar més atents. Com pot afectar la ingesta diària de cafeïna a la persona? Quins perjudicis pot tenir a nivell cerebral i psicològic? És realment bo?

Us deixo obert aquest debat perquè doneu la vostra opinió i expliqueu si vosaltres utilitzeu la cafeïna continguda en algunes begudes per estudiar o fer qualsevol altra cosa. 

Míriam

Font: 

La investigació la he extret de pàgina web següent:

3 comentarios:

  1. Hola Míriam,

    M'ha semblat molt interessant la teva aportació. Personalment no estic del tot segura si la ingesta diària de cafeïna pot resultar perjudicial per a la persona... però la veritat és que jo mateixa prenc força café, sobretot quan hem d'estar tantes hores a l'aula, és per això que aquest estudi m'ha encuriosit bastant.

    Fins aviat!

    ResponderEliminar
  2. Una magnífica aportació, Míriam! Qüestions interessants a plantejar-se.
    Interessant també el tema de la síndrome d'abstinència del cafè o síndrome del cafeïnisme per qui vulgui aprofundir en el tema i buscar quelcom al respecte.

    ResponderEliminar
  3. Hola Míriam!

    Quan prenc cafè m'altero tant que em costa mantenir l'atenció..(abans en bebia 1 al dia, i ara cap o descafeinat). Ara, quan vaig parar de prendre'n, pel matí em costava el doble mantenir-me desperta!

    Per això m'agradaria saber si l'experiment es feia amb gent que normalment consumeix cafè (i quan se la privava de cafè disminuïa la seva atenció) o es comparava gent que no en pren habitualment amb gent que sí?

    És molt interessant aquesta investigació, a més tenint en compte la quantitat de gent que beu un cafè com a mínim al dia... i que creu que sense no pot començar el dia. Estaria bé parlar-ne a classe.

    Fins aviat!!!

    ResponderEliminar