miércoles, 17 de noviembre de 2010

Enllaços i reflexions sobre l'estat de fluïdesa


Indagant una mica sobre el tema de l’estat de fluïdesa he trobat una tesi molt interessant sobre la relació existent entre l’experiència subjectiva de l’estat de fluïdesa i la comprensió lectora. Es tracta d’un treball realitzat de G. I. Calderón Sánchez de la “Universidad de las Américas Puebla”.

"Calderón Sánchez, G. I. 2003. Relación entre la experiencia subjetiva del estado de fluidez y la comprensión lectora. Tesis Licenciatura. Psicología. Departamento de Psicología, Escuela de Ciencias Sociales, Universidad de las Américas Puebla. Mayo."

Podeu fer-hi un cop d’ull a l’enllaç següent:

En un altre enllaç he trobat els avantatges d'aplicar a nivell empresarial el "lideratge centrat", aquell que es sutenta en emocions positives tenint en compte les condicions per l'estat de fluïdesa!

Per a qui li interessi:

Reflexionant una mica, la lectura d’una novel·la o un bon llibre pot ser una manera d’entrar en l’estat de fluïdesa durant hores. Hi haurà qui potser necessiti jugar a un joc d’ordinador o potser mirar el seu programa de televisió preferit. Només cal trobar allò que ens agradi i ens motivi per tal de perdre la noció del temps i fruir del moment. Amb tot, si trobem una feina o professió que ens estimuli segons les nostres competències aquesta ens permetrà viure la vida més intensament.

Si voleu podeu comentar alguna activitat que fa que estigueu immersos en ella durant hores!


Míriam

viernes, 12 de noviembre de 2010

Allen Carr i el seu mètode antitabac

Allen Carr és l'autor del llibre d'autoajuda per deixar de fumar més venut del món, aquest es titula "Es fácil dejar de fumar si sabes cómo". La mort del seu pare a causa d'un càncer de pulmó i la de la seva germana Marion uns anys després per un càncer de pit van ser determinants perquè Allen abandonés la seva adddició al tabac i comencés a ajudar a d'altres persones a lluitar contra el tabac.

Va començar explicant la seva experiència a grups de fumadors reunits al saló de casa seva amb un mètode que desmentia les falses creences que podia tenir el fumador sobre l'hàbit tòxic. I, al 1987 va escriure el llibre d'autoajuda que el va portar a la fama, un "bestseller" present en 45 països i 30 nacions amb clíniques que utilitzen el seu mètode.

Trobareu més informació sobre aquest autor i la seva vida a la pàgina web del diari "el mundo" el qual li dedica un article després de la seva mort a la seva residència de Màlaga (Marbella):

(Font de informació i font de la imatge)

El mètode d'Allen Car es coneix amb el nom de mètode Easyway, i no sols s'ha aplicat en persones que volen deixar de fumar, també s'ha utilitzat per ajudar a les persones a superar pors o arribar a metes difícilment superables.

A continuació, podeu veure un vídeo que mostra en què consisteix el mètode Easyway:


Font: www.youtube.com

Finalment, destacar que la dependència psicològica del tabac pot trencar-se a partir d'una experiència  tant impactant com la viscuda per Allen Car (la mort de dos éssers estimats), tot i que no cal arribar a aquests extrems, la idea seria que la persona prengui consciència dels desavantatges de l'addicció i  li posi fi. És per això que resulta tant interessant conèixer el mètode o els pensaments que han sucitat l'abandonament d'aquest hàbit en una persona per tal de poder-ho compartir amb aquell qui no sigui capaç de deixar de fumar. 

Míriam

miércoles, 3 de noviembre de 2010

Carl G. Jung i l'inconscient col·lectiu

Qui és Car1 G. Jung?
Metge, psiquiatre i psicòleg suís (Kesswil, Thurgau 1876 - Kiisnach, Zliric 1961).
La seva aportació fonamental: 
  • Relacionar la libido amb el conjunt de l'energia vital de la psique
  • Estudi de l'inconscient col.lectiu, que ell va estudiar en els mites, les llegendes i les tradicions, les idees religioses i l'art, així com a partir dels somnis i la imaginació.
En paraules de Gerad Wehr, Jung fou l'alumne més creatiu de Freud, amb qui va poder discutir de tu a tu, que fou capaç de formular la crítica constructiva que exigia la investigació psicològica moderna.


El pensament científic de Jung

Els primers treballs de Jung són: 
  • Estudis experimentals sobre las associacions lliures
  • Estudi de la demència precoç.
Cal destacar la conferència sobre: La importáncia del padre en el destino del individuo. Una de les més convincents en la literatura psicoanalítica sobre aquesta matèria. Tenint en compte que la psicoanàlisi ha valorat sempre més la figura materna que la paterna.

Col·laboració científica amb Freud: Jung va donar assenyalats serveis a la psicoanàlisi tal com Freud la va entendre. També, l'abordatge psicoanalític de les psicosis procedeix, en gran part, de Jung.
Participa amb l'organització internacional del moviment. Funda l'any 1911 la Societat Internacional
de la Psicoàlisi, i Jung en fou elegit president.


Concepte d'inconscient i d'arquetip

L'aspecte més important del pensament de Jung queda concentrat en l'oposició conscient-inconscient.
  • L'inconscient, per a Jung, seria tot el fons psicològic personal, el dispositiu primitiu de totes les activitats psíquiques. Aquí conviuria el bo i el dolent, el diví i el diabòlic, l'ideal i el sensual, aportant amb totes les seves energies la vida a l''individu. 
  • L'inconscient individual naixeria i s'elaboraria sobre el fons de l'inconscient col.lectiu.
  • L'inconscient col·lectiu seria la trama bàsica o la matèria primera de tota la vida psicològica de la humanitat en general, passada i futura, per damunt de les vicissituds del temps, de les particularitats concretes i de les circumstàncies individuals.És com un dipòsit de tota l'experiència humana i de totes les vivències que poden donar-se en la naturalesa personal.
Aquest concepte d'inconscient col.lectiu estaria basat en determinades observacions genials que Jung recull del fet de l'identitat de certes llegendes, mites i motius folklòrics que es repeteixen, en formes idèntiques, en llocs absolutament apartats entre si, en el temps i l'espai. I també se sustenten en el fet que en certes ocasions alguns malalts mentals reprodueixen exactament imatges semblants a les que poden trobar-se en els
antics textos de civilitzacions antiquissimes i remotes (arcaiques), motiu pel qual Jung anomena "arquetips" a aquesta mena d'imatge i de pensament.

  • Arquetip del llatí 'archetypum'i aquest del grec, 'archétypos' (d"archein', ésser el primer, i 'typos: model): model original i primitiu en un art o en qualsevol altra cosa.

Després d'entendre la idea d'inconscient col·lectiu, us pregunto:
Penseu que pot existir realment una base psicològica comuna a totes les persones? Si és així quines experiències viscudes per vosaltres ho podrien fonamentar?

Personalment, crec que realment podria existir una part d'inconscient compartida per tots nosaltres de la qual no en podem dir gaire perquè no coneixem les connexions reals, no les veiem, però sí en podem observar els resultats. Un exemple que els mestres segurament coneixeu és el dels mandales, dibuixos en cercle que fan gairebé tots els nens i nenes del món independentment d'on visquin.


Míriam Duran
 
Font:
http://www.raco.cat/index.php/Gimbernat/article/viewFile/44932/60356