martes, 26 de octubre de 2010

La cafeïna i la glucosa milloren l'atenció i l'aprenentatge

Científics espanyols demostren que la combinació de cafeïna i glucosa milloren l’atenció, l’aprenentatge i la memòria verbal.

Dades de  l’estudi científic:

  • Es titula “Efectes de la cafeïna i la glucosa, sols i combinats, en la funció cognitiva.”
  • Realitzat per: científics de la Universitat de Barcelona
  • Publicat a la revista científica “Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental

La investigació es va realitzar amb 72 homes i dones entre els 18 i 25 anys que van ingerir diferents begudes a primera hora del matí en dejú:
  • Aigua (150 ml)
  • Aigua amb 75 mg de cafeïna
  • Aigua amb 75 g de glucosa
  • Aigua amb 75 mg de cafeïna i 75 g de glucosa

A partir d’aquí, els investigadors van estudiar els efectes d’aquestes begudes sobre:
  • L’atenció
  • L’habilitat manual
  • Les funcions visuals, espacials i frontals
  • La memòria (immediata, a llarg termini) i  treball
  • L’estat subjectiu

Resultats:
-         L’administració conjunta d’aquestes dues substancies (cafeïna i glucosa) tenen beneficis en l’atenció i en l’aprenentatge de les persones així com també en la memòria verbal.
-         Quan les substàncies es subministren individualment, els efectes beneficiosos obtinguts eren parcials, en comparació amb els observadors en la combinació de tots dos.

Altres estudis relacionats:
-         Escola de Medicina Tropical de Londres: conclou que el consum moderat de cafeïna pot millorar el rendiment dels treballadors per torns.


Davant d’aquest estudi científic, podríem reflexionar sobre si realment seria bo prendre usualment cafeïna per estar més atents a classe, al treball i a d’altres situacions en què requeríssim estar més atents. Com pot afectar la ingesta diària de cafeïna a la persona? Quins perjudicis pot tenir a nivell cerebral i psicològic? És realment bo?

Us deixo obert aquest debat perquè doneu la vostra opinió i expliqueu si vosaltres utilitzeu la cafeïna continguda en algunes begudes per estudiar o fer qualsevol altra cosa. 

Míriam

Font: 

La investigació la he extret de pàgina web següent:

martes, 19 de octubre de 2010

Generar un nou comportament

No sols la vivència real d'una situació i la seva repetició poden crear una pauta de percepció, és possible que també es puguin crear a través d'altres camins com la imaginació. Aquest raonament es pot comprovar amb el Generador de Nou Comportament de John Seymour i Joseph O'Connor.

Generador de Nou Comportament: tècnica que permet crear o dissenyar comportaments.

Exemple: millorar la nostra comunicació en una conferència.

  • Imagina que et comportes de la manera que t'agradaria: et post inspirar en algú que t'agradi com ho fa si et costa imaginar-te.
  • Observa l'escena a mesura que es desenvolupa a la teva ment, com si fossis un espectador de tu mateix. Afegeix sons ambientals i algunes característiques del moment.
  • Un cop creada l'escena imagina que et fiques dins d'aquesta i la vius com si estiguessis a dins. Nota com et sents i, les reaccions de la gent que hi ha a l'escena.  Coincideix aquest comportament amb els teus valors i integritat personal?
  • Si no et sents satisfet al respecte, torna a canviar la pel·lícula tants cops com vulguis.
Un cop hagis aconseguit una actuació que t'agradi notaràs tranquil·litat pensant en allò.

Aquesta estratègia l'utilitzen atletes d'alt rendiment, tal com comenta Seymou. Observen vídeos dels seus rivals i imaginen que estan responent adequadament a les jugades. Ho fan intentant afegir el màxim possible d'estímuls associats al joc. Quan surten a jugar el seu sistema neriviós ja està sensibilitzat al comportament del rival.

Podeu utilitzar aquesta estratègia per qualsevol activitat o comportament que vulgueu millorar. Es tracta de canviar la nostra percepció de les coses tal com vam fer el dia de classe amb “una persona que no ens caigués bé”.

sábado, 9 de octubre de 2010

Sensació i percepció: recursos i animacions

La sensació i la percepció són dos processos molt relacionats entre ells. 
  • Sensació: procés pel qual els receptors sensorials capten, tradueixen i transmeten informació al cervell.
  • Percepció: procés cognitiu pel qual l’home configura la informació sensible en objectes significatius.

Per aprofundir en aquests dos processos psicològics, he trobat una pàgina web molt i molt interessant de Psicologia! La web conté diferents temes i moltes animacions, vídeos, activitats d'autoavaluació i documents de teoria en un format molt atractiu i actualitzat. 

Us animo a visitar aquesta pàgina personal de José Ramón Gómez, així que entreu en aquest  enllaç que us deixo a continuació!

Per últim, us penjo un vídeo sobre percepció subliminal que us trobareu també a la web esmentada el qual m'ha cridat especialment l'atenció. Espero que us agradi.